Rechthoekige hals

Het maken van een rechthoekige halslijn gaat ongeveer hetzelfde als het maken van eenĀ scherpe V-hals. Omdat een rechthoekige halslijn minder stof en stevigheid overlaat dan een V-hals, zou ik aanraden het voorpand van het shirt geheel dubbel te maken, of in ieder geval het bovendeel van het shirt. Dan valt de halslijn mooier en blijft deze beter in model.

Ik leg hieronder uit hoe je een rechthoekige halslijn met beleg maakt, je ziet dan geen randje langs de rand, maar het is een soort van “omgeslagen” naar binnen toe. Dit geeft een cleane look, en is vaak wat statiger dan een biesje.

Je knipt de rechthoekige halslijn uit met wat extra ruimte voor de naad. Knip eenzelfde vorm uit een tweede stuk stof en leg de twee met de goede kanten op elkaar.

Stik nu de rechthoek van de halslijn helemaal tot aan de schouders. Zorg dat de hoekjes in de halslijn mooi scherp zijn door met de naaimachine tot helemaal in de hoek te stikken, de naald naar beneden te laten staan, het naaivoetje op te tillen en je stof te draaien. Hierdoor is het stiksel netjes tot helemaal in de hoek, en wordt het een mooie scherpe hoek.

Knip dan beide hoekjes in de halslijn ook netjes in tot aan het draad van de naad, net als bij een V-hals, en vouw open zodat de twee stukken stof met de achterkanten op elkaar liggen.

Nu zie je een nette rechthoekige halslijn met, zoals dat heet, een beleg (dat is het tweede stuk stof).

2 Replies to “Rechthoekige hals”

 1. lucretia Van de Putte says:

  bedankt,
  ik naai nog niet zo lang en zou graag voor kleindochter een mooi t shirt maken …maar ben niet zeker of ik het kan!

  Reply
  1. Miss Needle says:

   Hoi Lucretia,
   Gewoon proberen, in het ergste geval mislukt de eerste. Dat is net als pannenkoeken bakken, toch?! Daar leer je altijd wat van, en dan maak je de tweede toch gewoon beter?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.