Vinden van je patroon

Nodig: Patroon van het gekozen kledingstuk,

Als je de juiste maat weet, dan staat in het modeblad bij de beschrijving en letter van een patroonblad, bijvoorbeeld “Patronenblad C Groen” en dan staat er wat maten opgesomd (bijvoorbeeld 34 t/m 46), daar staat als het goed is jouw gekozen maat tussen.

Vouw het patronenbladbundeltje open en zoek naar een grote C op een van de bladen. Vouw de rest weer netjes terug, en leg het juiste patronenblad op een grote tafel, met goed licht er boven.

In de beschrijving van het blad staan de patroondelen opgesomd (bijvoorbeeld 1 t/m 8). Zoek ze eens allemaal op, zodat je weet waar wat staat. Langs de rand staan soms cijfers in de kleur van je patroon, die geven aan waar een patroondeel te vinden is. De voorbeeldafbeeldingen van hoe een patroon op de stof komt te liggen helpen mij altijd met het herkennen van de vormen op het patronenblad.

Per kledingstuk staan alle maten in dezelfde kleur op hetzelfde blad, vind de jouwe. Langs de rand van het patroon staan ergens de maten genoemd. Zo kun je ook zien of jouw maat met – – –  word aangegeven of met -+-+-+ , bijvoorbeeld.

3 Reacties

 1. Magda Polman
  Magda Polman 21/05/2012 at 10:27 |

  Leuk
  Bedankt voor deze site.

  Reply
 2. Johanna
  Johanna 30/04/2017 at 09:00 |

  Hoi,
  Mijn compliment op je duidelijke uitleg . ik heb ook even een vraag over smockwerk . Ik ben van plan om een deel van een patroon van smockwerk te maken . Weet je of ik eerst een stuk stof moet smocken en daarna op het stof moet leggen om het te verwerken ?

  Reply

Laat een bericht achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.