Neusklem voor mondkapje maken

Om je mondkapje goed aan te sluiten heb je een versteviging nodig rondom de neus die je kan buigen naar jouw gezicht. Dat bedoelen we met een neusklem voor een mondkapje. Bij een zelfgemaakt mondkapje heb je dus de uitdaging om zelf een neusklem voor een mondkapje te maken. Deze hebben meestal een lengte van ongeveer 8 cm, en kunnen van verschillende manieren gemaakt worden.

Materialen om een neusklem te maken

Om een neusklem voor je mondkapje te maken hen je een materiaal nodig dat buigbaar is zijn, niet terug veert en een beetje zacht is voor je huid, dus zonder scherpe puntjes. Het liefst heeft het ook geen scherpe punten omdat een gaatje in de stof de filterwerking ervan zal verminderen. Veelgebruikte opties voor het maken van een neusklem voor een mondkapje zijn daarom:

voorbeelden van rechte neusbruggen voor in een mondkapje
Voorbeelden van rechte neusklemmen om voor je mondkapje te maken
  • Pijpenragers (dubbel genomen en getwist). Verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de HEMA, Zeeman en knutselwinkels.
  • Binddraad voor de planten buiten. Verkrijgbaar in de bouwmarkt en het tuincentrum.
  • Installatie-draad (VD-draad) het liefst de zwarte, want die is dunner. Verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

Eerder heb ik een recht stuk ijzerdraad gebruikt om een neusklem te maken, maar dat sneed in mijn neus-vel bij het ombuigen en de uiteindes prikten, dus dat was niet zo ideaal. Daarom zie je op de voorbeelden dat ik de uiteindes terug heb gebogen, dan heb je geen scherpe puntjes meer.

Ook worden er wel eens sluitclips van zakken gebruikt, die zijn vaak te kort of te dun, en gaan ook met wassen niet lang mee ben ik bang.

Mocht jij de ideale oplossing hiervoor hebben, laat het achter in de comments!

Neusklem-upgrade voor een mondkapje

Een M-vormige neusklem voor je mondkapje
Een M-vormige neusklem voor je mondkapje

Tijdens mijn zoektocht naar het ideale masker kwam ik een neusklem tegen uit de 3D print-wereld. Op basis daarvan ben ik met ijzerdraad aan de slag gegaan en kwam op deze M vorm uit. Ik vind zelf deze neusklem zó veel beter zitten dan een recht stukje draad dat ik hem in mijn zelfgemaakte maskers gebruik. Probeer het zelf maar eens uit, het zit echt beter!

En, heb je al een stoffen masker gekocht, en heeft die geen neusklem (meer)? Dan kun je schuif je deze als een soort paperclip om het masker heen, en buig je om je neus. Op deze manier voorkom je ook dat je brillenglazen beslaan, en past je masker beter.

Let er wel op dat je bij het afzetten van je masker ook deze klem moet wassen / desinfecteren. Dat kun je doen in een afwasje, of met een alcohol-doekje.

Neusklemmen bestellen

Kant-en-klare neusklemmen voor mondkapje
Kant-en-klare neusklemmen voor mondkapje

Op verschillende Aziatische websites kun je ook lange reepjes metaal, meestal aluminium, bestellen om te gebruiken als neusklem. Zelf heb ik een pakje van 50 besteld om te testen, en die werken prima maar zitten toch minder comfortabel dan de M-vorm.

Je betaalt 100x meer dan de kostprijs, en ik heb gehoord dat er partijen zijn waarbij de neusklem tijdens het dragen door de warmte weer terug buigt, en dus niet meer goed aansluit.

Goed zoeken naar een goede prijs/kwaliteitsverhouding dus, als je op grote schaal mondkapjes wil maken met kant-en-klare neusklemmen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.