Draadrichting

 

Wat is nu die beroemde draadrichting (ook wel: vleug) van de stof, en wat maakt het uit?Draadrichting, in de lengte van de stof De stof die van de rol af komt heeft meestal de draadrichting in de richting van de rol lopen zoals op deze afbeelding.

De draadrichting is veel minder rekbaar dan “schuin van draad”, diagonaal over de stoflengte. Deze diagonaal kun je veel beter uitrekken is daardoor geschikter voor flexibelere delen van het kledingstuk, zoals een biesje langs een halsrand.

Veel patroondelen moeten “recht van draad” uitgeknipt worden. Dat betekent dat je ze in de lengte van de stof legt. Dit kan soms onlogisch lijken, omdat je dan stof overhoudt. Maar als je dat niet doet dan kan het kledingstuk raar gaan hangen, en is al je werk misschien voor niets geweest.

Op patronen staat soms een grote pijl, daarmee wordt de gewenste draadrichting aangegeven. Volg je die nauwkeurig op, dan zal het kledingstuk het mooiste vallen als het af is.

Het is soms verleidelijk om, als je net iets te weinig stof hebt gekocht, patroondelen schuin van draad te leggen zodat het dan wel past. Doe dit alleen in uiterste nood, en houdt er rekening mee dat het er minder mooi van wordt. Als je deze noodgreep uithaalt, zorg dan dat je er zeker van bent dat het patroon van de stof dit toelaat. Doe dit alleen bij stoffen die toch al rekbaar zijn in alle richtingen, zoals tricot. Als je dit met een statische (niet elastische) stof gaat doen, zul je het zeker zien.

Daarbij komt dat je uit moet kijken met de vleug van de stof. Daarmee wordt ook wel het glimmen van de stof bedoeld. Het beste voorbeeld hiervan is wel velours, van die zachte dikke stof waar zware gordijnen van gemaakt zijn. Als je langs de stof de ene kant op kijkt (met de vleug mee), ziet deze er anders uit dan de andere kant op (tegen de vleug in). Als je dus in een kledingstuk het ene patroon recht van draad hebt, en het andere schuin van draad, zullen die verschillende delen anders het licht reflecteren.

56 Replies to “Draadrichting”

  1. Cekka says:

    Hoi,ik heb een vraag, als ik een broek wil namaken en ik torn hem uit elkaar en teken hem na, hoe kan ik dan de recht van draadlijn vinden? Weet niet hoe ik die moet tekenen en waar, groetjes cekka

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hoi Cekka,
      Bij broeken loopt de draadrichting van boven naar beneden, in de lengte van de pijpen. Omdat de patronen voor broeken allemaal verschillen is er niet 1 regel, maar meestal is de zijnaad (die aan de buitenkant van je benen zit) recht van draad genomen. Je zou het ook kunnen zien als de oude broek van een geweven stof gemaakt is, dan zie je als je goed kijkt ook hoe de draadje lopen in die stof.
      Mocht er een bocht in de zijnaad zitten, dan kun je gewoon de lengte (het midden) van de pijp-delen recht van draad leggen, zodat de broek mooi netjes naar beneden valt. Zeker als het een model is met wat wijdere pijpen is dat aan te raden om te doen, zodat de broek strak en recht naar beneden zal vallen.

      Reply
  2. Lenders Griet says:

    heeft de draadrichting van belang bij een cirkelrok. Normaal leg ik mijn patroon aan de stofvouw, maar ik heb niet genoeg, mag ik mijn patroon anders leggen. Dus mijns tof anders vouwen , niet met de zelfkanten op elkaar. Het gaat om een effen stof?

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hallo,

      De draadrichting is eigenlijk altijd wel van belang, ook bij een cirkelrok. Zorg hierbij dat de stofvouw (recht van draad) in het midden van je rok valt. Is dit niet mogelijk omdat de rok te veel stof nodig heeft, dan zou je er voor kunnen kiezen om het niet uit 1 deel, maar uit 2 of 3 delen te maken. Je deelt dan het patroon in “pizza-punten”, knip gelijke delen van het patroon.

      Door je patroon op te delen, passen er meer delen naast elkaar op de stof, allemaal netjes recht van draad (midden van het patroondeel in de lengte van de stof). Houdt er rekening mee dat er zo naden in de lengterichting komen. Met een wat simpelere effen stof kun je overwegen om ze dan zelfs nog om-en-om te leggen, (brede kant boven, smalle kant boven, brede kant boven). Let er dan wel op dat de vleug van de stof geen roet in het eten gooit; Je stof kan iets anders glimmen de ene kant op, dan de andere kant. Als dat zo is dan kun je ze beter niet om-en-om leggen, want dat zie je dan.

      Succes met de cirkelrok!

      Reply
  3. Xandra says:

    Goeiemorgen,

    Ik wil een rechte jurk/tuniek maken van satijnachtige stof. Ga ik vreselijk de mist in als ik deze juist niet recht-van-draad- maak?
    Er zitten in het patroon alleen 2 coupenaden in.

    Alvast bedankt!

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hoi Xandra,

      Om eerlijk te zijn, ik denk niet dat je dat zou moeten doen. Zeker met satijnachtige stoffen zie je het draaien van de stof erg goed. Ik verwacht dat je rechte tuniek, dan een beetje gaat hangen aan één kant, en er plooien gaan ontstaan aan de voorzijde. Als je eigenlijk te weinig stof hebt, dan zou je kunnen kijken of je patroondelen op kan delen (bijvoorbeeld het achterpand uit twee delen maken), of een onderrand van een andere stof maken. Misschien is het inkorten van de mouwen een optie? Het beste is natuurlijk terug naar de winkel en wat meer stof kopen zodat je genoeg hebt.

      Succes!

      Reply
  4. Astrid says:

    Hallo,

    Ik heb een stof die niet in de winkel is gekocht en ik weet niet hoe hij van de rol komt. Ik heb al zitten kijken naar de stof, is er een manier waarop je aan de stof kunt zien wat de draadrichting is? Of bijvoorbeeld aan de rafels?

    groetjes Astrid

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hoi Astrid,
      Je kan het aan een aantal dingen vaak zien. Zo heeft elke stof een zijkant waroop deze door de machine wordt gehaald, de “zelfkant”. Dat is een reep die vaak wat stugger is, en wat valer qua kleur of zelfs wit. Die is altijd met de draad mee, in de lengte van de stof.
      Daarnaast wordt een stof altijd afgesknipt haaks op de draad. Dus als je kan zien welke kan geknipt is, die is haaks op de draad, dus de draadrichting is op 90 graden hiervan. De kniprichting is ook de richting die ze gebruiken als de stof in delen wordt gescheurd. Immers scheuren veel stoffen makkelijk haaks op de draad.
      Ik hoop dat het helpt, succes!

      Reply
  5. Tiny d Hollander says:

    Ik heb een stof gekocht op de markt, het is geen tricot maar hij rekt in de lengte . Kan ik dan gewoon het patroon tegen de stof leggen of moet de stof een kwart gedraaid worden?

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hoi Tiny,

      Dat hangt er eigenlijk heel erg vanaf wat je er van gaat maken. Maar de draadrichting op het patroon aanhouden, dus in de lengte van de stof, blijft het beste uitgangspunt. Bedenk je ook dat als het patroon voor tricot is en je er andere stof voor gebruikt die niet alle kanten op rekt dat het zou kunnen zijn dat het kledingstuk gaat spannen rondom je bovenarmen bijvoorbeeld. Meet dus even na of je wel genoeg stof hebt zonder de stretch zoals tricot die heeft.
      Ik merkte laatst zelf met het maken van een lange jurk van rekbare stof, ook in de lengte, dat tijdens het dragen door de zwaarte van de stof en de rekbaarheid, mijn rok langer werd, en de zoom ongelijk. Na de eerste keer dragen heb ik de zoom nog een keer netjes op lengte gemaakt, en die ziet er nu weer netjes uit. Misschien relevant voor wat jij gaat maken?

      Mocht je meer vragen hebben, dan hoor ik het graag!

      Reply
  6. Alet says:

    Hallo, ik ben benieuwd, zou je een broekpatroon schuin van draad kunnen leggen, bijvoorbeeld om een niet rekkende stof, rekbaar te maken, en je zo een trechbroek hebt? Groetjes

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hoi Alet,

      Er zal vast wel een beetje meer rek in komen, maar ik denk niet dat het mooi wordt. (Al heb ik het zelf nooit geprobeerd, moet ik toegeven)
      Er is wel een verschil tussen rek, en elastisch/stretch. Een stretchende stof heeft vaak elastaan in zich verweven wat zorgt voor de rek heen en terug (net als elastiek).
      Maar een niet-rekkende stof heeft dat vaak niet, en is bijvoorbeeld 100% katoen. Als je dan de rek uit de diagonaal van de stof gebruikt, dan zie je dat de andere twee uitersten naar elkaar toe bewegen. Dit maakt dat het onprettig zit tijdens het lopen.

      Mocht je toch de moeite hebben genomen, en het is een succesje (of niet) laat je het dan even weten?

      Reply
  7. Mary says:

    Hallo,

    Momenteel ben ik bezig met een bruidsjurk die ik van een dikkere stretch satijn maak. De jurk heeft een sleep die vanuit de middenachter naad komt met een lichte trompet/ zeemeermin vorm van de rok.
    Moet ik de satijn (deze rekt een beetje) schuin of juist recht van draad gebruiken? Want heeft het juist meer rek nodig door de snit met lichte uitloop of gaat dit juist gek vallen?
    Groetjes

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hoi Mary,

      Dat klinkt als een zeer belangrijk project voor een bijzondere dag!

      Ook bij stretch satijn is het het mooiste recht van draad te blijven. Dit zorgt er namelijk voor dat de stof zo recht mogelijk naar beneden valt. Het trompet effect blijft dan aan de linker en de rechtkant mooi gelijk, en de onderrand is netjes gelijk te houden.

      Als je hem schuin zou knippen heb je kans dat ie ongelijk gaat vallen aan de onderkant. Wat je zou kunnen overwegen is de sleep uit meerdere delen te knippen, smallere stroken die elk wat wijder uitlopen. (Elk van deze stroken wel recht van draad knippen). Dan blijft de rok wat mooier in vorm in zijn geheel.

      Mocht je de stretch eigenlijk niet willen in de sleep, maar je vindt de stof zelf wel mooi, dan kun je ook overwegen er niet-rekkende vlieseline op te strijken aan de achterkant. Dan heb je wel dezelfde look als in het lijfje, maar een wat steviger effect in de sleep. Dat zal er wat stijver uit zien, en daarmee wat formeler.

      Mocht je een foto willen sturen, ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat!

      Reply
  8. Anneke says:

    Op het stoffenspektakel heb ik een dunne digitaal geprinte tricot gekocht met watervallen.
    Nu heb ik mijn patroon om een jurk te maken en als ik mijn patroon volg en het lijfje aan de stofvouw leg dan komt mijn print dwars. Als ik de print volg moet ik mijn stof dwars knippen. Komt dat vaker voor bij een digitale print? Ik heb 3 meter dus ik weet zeker dat ik niet per abuis de stof verkeerd heb liggen. De zelfkant is ook duidelijk voelbaar.

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hoi Anneke,

      Dat is een interessant probleem, ik moest er ook even over nadenken…
      Allereerst denk ik dat de stof niet zo bedoeld is, maar dat er in het printproces iemand een foutje heeft gemaakt. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je er een leuke jurk van kan maken.

      Ik denk dat in jouw geval er geen keus is, je zal moeten afwijken van de draadrichting, want een waterval van links naar rechts is ook een beetje gek.
      Schuin van draad is voor kledingstukken geen goed idee (dat gaat raar trekken), dus ik zou kiezen voor haaks op de draad, je legt dan al je patroondelen 90 graden gekanteld op de stof.

      Gelukkig heb je tricot… (dat is een beetje vergevingsgezind).
      Zorg je er wel voor dat je de schoudernaden verstevigd?

      Groetjes!

      Reply
  9. Miss Needle says:

    Hoi Mary,

    Dat klinkt als een zeer belangrijk project voor een bijzondere dag!

    Ook bij stretch satijn is het het mooiste recht van draad te blijven. Dit zorgt er namelijk voor dat de stof zo recht mogelijk naar beneden valt. Het trompet effect blijft dan aan de linker en de rechtkant mooi gelijk, en de onderrand is netjes gelijk te houden.

    Als je hem schuin zou knippen heb je kans dat ie ongelijk gaat vallen aan de onderkant. Wat je zou kunnen overwegen is de sleep uit meerdere delen te knippen, smallere stroken die elk wat wijder uitlopen. (Elk van deze stroken wel recht van draad knippen). Dan blijft de rok wat mooier in vorm in zijn geheel.

    Mocht je de stretch eigenlijk niet willen in de sleep, maar je vindt de stof zelf wel mooi, dan kun je ook overwegen er niet-rekkende vlieseline op te strijken aan de achterkant. Dan heb je wel dezelfde look als in het lijfje, maar een wat steviger effect in de sleep. Dat zal er wat stijver uit zien, en daarmee wat formeler.

    Mocht je een foto willen sturen, ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat!

    Reply
  10. Tina says:

    Hallo, Kun je flanel / dunne molton schuin van draad knippen? Kunnen kan natuurlijk altijd maar is het ook slim om te doen.

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hoi Tina,
      Ja zeker, scheef knippen kán altijd, maar het maakt vooral uit wát je er van gaat maken. Alles wat recht moet hangen (gordijnen, rokken, broeken, shirts) zul je recht van draad moeten knippen. Maar als je bijvoorbeeld een knuffel maakt, of een dekentje, dan is het een stuk minder van belang, omdat het niet gaat hangen. Soms knip je juíst scheef, omdat je gebruik wil maken van de stretch in de stof die je daarmee krijgt, of vanwege het effect met het patroon op de stof. Mocht je wel scheef willen knippen, maar niet de rekbaarheid van de stof willen, dan kun je overwegen het met vlieseline te beplakken, dit maakt wel de stof zwaarder.

      Reply
  11. Recoules Nathalie says:

    Hoi Tina,

    ik heb een stofje gekocht op de stoffenbeurs en zie nu dat ik te weinig stof heb.
    ik wil een kleedje maken, zou ik de mouwen dwars mogen leggen op mijn stof ?
    het is een elastische stof?

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hallo,
      Met een volledig elastische stof zal je dat waarschijnlijk wel kunnen doen, zeker als de stof effen/egaal is (dus niet een patroon met een duidelijke richting).
      Je kan ook overdenken of je in plaats van lange mouwen, misschien ook 3/4 mouwen of korte mouwen leuk zou vinden. Dat zou een makkelijkere oplossing zijn, dan kort je ze gewoon in voor zoveel stof als dat je wel hebt. Je zou zelfs nog het laatste stuk (of de hele) mouw van een andere stof kunnen maken, als opvallend accent.
      Succes!

      Reply
  12. Jeannot says:

    Ik heb voering met een horizontale streep voor een jas . Kan ik die ook vertikaal gebruiken zodat de strepen naar beneden lopen?het is een recht model met raglanmouwen.

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hoi Jeannot,
      Voor een voering van de binnenkant van een jas, ik neem aan dat de voeringstof dan niet elastisch is, kun je dat wel doen inderdaad. Zeker als je de stof niet schuin knipt, maar 90 graden draait (haaks op de draad) dan verwacht ik dat dat prima zal gaan. Klinkt als een leuk project!

      Reply
  13. Hanneke Andreae says:

    Hallo,
    Ik wil een jas maken van een wollen stof.
    Hoe moet de vleug lopen? Van boven naar beneden glad of juist omgekeerd?

    Alvast bedankt,
    Hanneke

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hoi Hanneke,
      Ik zou hem van boven naar beneden laten lopen.
      Succes!

      Reply
  14. Dorothé van de Ven says:

    Even een hele andere vraag, die toch te maken heeft met de draadrichting volgens mij. Wij hebben sinds 1,5 maand een nieuwe hoekbank, die met degelijke, geweven stof is bekleed. Overal is de draadrichting recht, behalve in het zitgedeelte van de hoek, daar is de stof schuin genomen. Deze zitting is nog het minst gebruikt van allemaal, maar heeft al best veel plooivorming. Zou dit ermee te maken kunnen hebben dat de stof bij dit gedeelte in diagonale richting genomen is? Ik weet uit ervaring dat geweven stof rekbaar wordt in die richting (b.v. bij biaisband).

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hoi Dorothé,
      Dat kan inderdaad wel de oorzaak zijn, toch snap ik ook wel dat ze de stof schuin hebben genomen in de hoek, zodat er een gelijke verdeling ontstaat met “links van de hoek” en “recht van de hoek”. Het zou ook kunnen dat er in de hoek sneller de bank in “geploft” wordt in plaats van netjes gezeten (dat is bij ons wel het geval), en de stof het daarmee ook wat zwaarder heeft.
      Al met al niet heel veel aan te doen lijk me, wellicht kunnen ze hem nu hij wat uitgerekt is opnieuw opspannen voor je, maar dat hoeft niet binnen de garantie te vallen.
      Succes in ieder geval!

      Reply
  15. Lief Van der Heyden says:

    Beste, ik ga een rechte kraag (in een wollen stof) in schuindraad knippen. Welke vlieseline moet ik dan gebruiken om te zorgen dat hij toch mooi valt?

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hoi Lief,
      Ik kies zelf vaak voor een niet geweven (non-woven) vlieseline, omdat deze in alle richtingen te knippen is.
      Qua zwaarte zou ik gaan voor een H200 (of G405), dan is de kraag mooi stevig, en dat ziet er wat deftiger uit. Maar mocht dat niet goed bij de rest van het kledingstuk passen, kies dan een lichtere variant.
      Zelf ben ik altijd voorstander van een instrijkbare vlieseline, omdat je dan ook je schuin van draad geknipte rek meteen niet meer hebt als het erop gestreken zit.
      Hopelijk helpt dit!

      Reply
  16. Dhr Josferatu says:

    Hallo, ik heb onlangs 2 lappen stof gekocht om daar wat truien ed uit te halen. Nu blijkt dat de strepen in de stof horizontaal lopen en daar heb ik me dus verkeken. Want ik wilde deze verticaal hebben (dit maakt niet dik) volgens mij is het tricot en alleen rek baar over draad richting. is het mogelijk om tegen de draadricht in te gaan zo nee wat doet de stof dan?

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hallo,
      Je kan en mag álles, maar het risico is dat je stof in dit geval raar gaat rekken of het kledingstuk helemaal niet lekker zit. Ik kan moeilijk inschatten wat voor stof je hebt gekocht, omdat de meeste tricot in alle richtingen rekbaar is. In dat laatste geval mag je de stof vaak gewoon draaien, en is dat niet erg. Zorg er dan alleen voor dat je de schouders even verstevigt met een niet-rekbaar naadband, zodat de vorm erin blijft.
      Mocht je stof echt alleen in de lengte van je kledingstuk rekken, en niet in de breedte, dan is het erg belangrijk je zijnaden ook rekbaar te maken/houden, eventueel een beetje ruimte erin verwerken. Anders gaat het kledingstuk in het midden hangen (en dat accepteert juist weer een buikje, althans de mijne wel, haha!).

      Succes, ik hoop dat het mooi wordt!

      Reply
  17. Sjaan Bakelaar-Kik says:

    Bij een patroon van een damestop wordt geadviseerd om de panden op enkele stof te leggen, omklappen en knippen. Ik heb een mooie tricot, kan het patroon dan gewoon aan de stofvouw?

    Groetjes, Sjaan

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hoi Sjaan,
      Als het een symmetrische top is, dan kan dat zeker. Iedere naaister werkt een beetje anders, misschien dat de maker van dit patroon liever 1 laagje tegelijk knipt, omdat de stof anders nog wel eens kan verschuiven? (kun je voorkomen met vastspelden van het patroon op de stof overigens).
      Succes met naaien!

      Reply
      1. Therese Rabaey says:

        Hallo
        Ik wil een ribfluwelen rok maken in schuine draad zodat MV en MA schuin loopt en een hoek vormt. Hoe moet ik mijn patronen leggen en ook rekening houden met de vleug.
        Kun je me dat laten zien met tekening?
        Bedankt
        Therese

        Reply
        1. Miss Needle says:

          Hoi Therese,

          Ik moet hier ook even op puzzelen, hieronder zie je mijn knip en plak werk. Ik raad je aan hetzelfde te doen gewoon met pen, papier en schaar.
          Fluweel wil je altijd op kijken TEGEN de vleug in, want dan is de kleur het diepst.
          In de rok-schetsen heb ik het effect getekend dat je volgens mij wil bereiken. Vervolgens de richting van de vleug als pijl getekend, omhoog dus.
          Toen heb ik ze uitgeknipt, en op een strook gepuzzeld waarbij alle pijlen dezelfde kant op wijzen en alle strepen daarmee ook.

          Zoals je ziet is het niet heel efficiënt gebruik van de stof, maar dat is ook afhankelijk van je rokmodel (hoe wijder, hoe meer verlies) en lengte. Toch kun je op deze manier het effect krijgen wat je beschrijft.

          Ik hoop dat dit helpt, veel succes!

          op Stof
          Rok

          Reply
  18. Jedidja says:

    Als je een rok maakt die schuin op de draad ligt…omdat dat mooier valt moet je de voering dan ook schuin op draad leggen. Of kan je een gewoon recht op de draad voeringrokje maken?

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hey Jedidja,
      Het is dan inderdaad goed om de voering wel nog steeds recht van draad te maken, omdat dat van een andere stof is. Het is per soort stof een keuze hoe je deze wil knippen. Dus kun je de buitenrok schuin knippen als je wil, en de voering dan recht van draad.
      Succes!

      Reply
  19. Debora says:

    Ik heb softshellstof en ik kan echt niet uit de draadrichting komen. Het stukje is 148*155. Beide kanten rekken naar mijn idee evenveel. Er zit geen zelfkant aan.
    Hoe kan ik hier de draadrichting vinden?
    groetjes,
    Debora

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hoi Debora,

      Bij softshell maakt het iets minder uit, omdat het een vrij stugge stof is. Dus pak maar gewoon een draadrichting en houdt die netjes aan in de verschillende onderdelen, zodat je geen glansverschil ziet.

      Wist je trouwens dat je bij softshell de naden plat op elkaar kunt leggen? Je zigzagt er dan even overheen, en klaar ben je! Zo zijn de naden mooi plat, en blijft het kledingstuk relatief soepel. De zigzag geeft het een wat stoere afwerking. Moet je wel met knippen rekening houden; je heb wat minder naadtoeslag nodig dan.

      Succes!

      Reply
  20. Truus Verspuij says:

    Hallo
    Ik wil graag van een bestaande trui de mouw naknippen.Moet ik nog letten op de recht van draad en hoe kan ik dat doen
    Het is rekbare dun gebreide stof

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Sorry voor de late reactie Truus, er kwamen wat dingen tussendoor in het leven. De richting van de draad is ook bij mouwen relevant, anders gaat ie draaien en dat voelt heel raar. Houdt aan dat de draad van de schouder naar beneden tot aan de pols loopt.

      Reply
  21. Sylja Franke says:

    Goedemiddag,
    Ik heb een vest gehaakt en nu wil ik er met dunne fleece een voering in maken .. heeft Fleece eigenlijk wel een draairichting??
    Ik hoor het graag van je.
    Groetjes Sylja

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hoi Sylja,
      Ja hoor, fleece heeft ook een draadrichting, want het is een gebreide stof. Het kledingstuk zal dus lekkerder zitten wanneer je alle patroondelen netjes (zoals het patroon voorschrijft) op de draadrichting plaatst. Dat is meestal in de lengte van je lichaam voor de voor- en achterpanden, en in de lengte van je armen voor de mouwen.
      Succes!

      Reply
  22. Bea Plets says:

    Hallo,
    Ik heb een polyestertricot gekocht om een kleedje te maken.
    Nu heb ik de indruk dat de lengtedraden (evenwijdig met de zelfkant) meer rekken dan de breedtedraden. Het kleedje is strak bovenaan met losse rok. Wat doe ik? Toch tegendraads leggen?

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hallo Bea,

      Excuses voor de wat late reactie. Ik zou toch gewoon de draadrichting volgen, omdat je dan eigenlijk altijd wel goed zit. Als het veel rekt heb je wel kans dat je na een dag dragen de onderste zoom even opnieuw moet doen. In dat geval hang ik het een dag op, en doe de onderste zoom een dagje later. Dan is de stof wat uitgehangen.
      Maar als je denkt dat het beter is dan in ieder geval 90 graden draaien precies, en niet schuin erop leggen.

      Succes!

      Reply
  23. Regine says:

    Hallo,
    Ik wil graag een wikkelrok maken met volants in heel lichte viscose. Om toe te komen met de stof zou ik de voorste volants schuin van draad moeten leggen. Is dat een probleem ?
    Alvast bedankt voor je advies.
    Vriendelijke groeten,
    Regine

    Reply
  24. Ceetje says:

    in mijn patroon staat dat ik het rokdeel schuin van draad moet knippen. Ik gebruik zoals geadviseerd tricotstof. Het patroon van het bovendeel moest echter recht van draad. Het rokdeel is een wijder model, maar als ik het schuin van draad knip loopt het patroon van de stof ook schuin. Dit lijkt mij niet mooi. Zou het rokdeel zelfs als het van tricot is echt minder mooi ‘vallen’?

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hoi Ceetje,
      Als dat expliciet zo in het patroon staat dan zal het zijn om een bepaald effect te krijgen met strepen op de stof, bijvoorbeeld. Het kan ook zijn omdat het anders misschien niet past op de breedte van de stof, of omdat je dan minder stof nodig hebt. Meestal leg je de patroondelen met het midden in de draadrichting.
      Maar, als je tricot evenveel alle kanten op stretcht (bi-directioneel elastisch) kun je dat vaak ook veranderen naar eigen inzicht. Het recht-op-draad-werken is dan ook van grootste belang bij niet-stretchende stoffen, of enkel-zijdig stretchende stoffen.
      Succes met het maken van je rok, hij wordt vast mooi!

      Reply
  25. Hanssen says:

    Stof gekozen voor pak. Na passen krijg ik de indruk dat de vleug verkeerd zit… maar het stof is heel dun … Hoe kan ik dat controleren want de broek is al gemaakt?

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Pakken maken is echt een vak. Een pak bestaat uit vele delen, en soms zijn delen bewust schuin op draad vanwege een rekbaarheid die het draagcomfort verhoogt. In dit geval zou ik aanraden het met degene die het pak gemaakt heeft te bespreken.

      Reply
  26. Annemarie says:

    Hallo, dank je wel voor je duidelijke uitleg. Ik heb toch nog een vraag. Ik heb viscose gezien met een streep en wou daar een lange blouse van maken met een lengtestreep. Alleen toen de verkoper de stof op de toonbank legde zag ik dat de streep in de breedte was. Volgens hem maakte dat niet uit maar ik weet niet hoe ervaren hij is 😊 wat denk je zou het uit maken? Kan ik op de een of andere manier zien of ik hem uit de breedte kan knippen?
    Al vast heel erg bedankt.
    Groetjes van Annemarie

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Als het een lichte (niet zwaar dus) stof is, en deze niet rekbaar is in de lengte en breedte, dan zou het hem voor een losvallende blouse wel 90 graden gedraaid kunnen gebruiken waarschijnlijk.

      Reply
  27. GERDA WILLEMS says:

    ik heb een recht patroon van kleed met V hals ,,maar wil graag iets meer vloeite,kan ik dat verkrijgen door de punt van de V hals wel aan de stofvouw te leggen en dan ietwat schuin van de stofvouw weg?

    Reply
    1. Miss Needle says:

      Hoi Gerda,

      Ik (hollands als ik ben) moest even zoeken naar wat je bedoelde met “vloeite”. Maar “ruimte” dus, voor de vrouwelijke vormen 🙂
      Als je over de hele lengte wat meer toe wil voegen dan kun je het gehele patroon iets van je stofvouw af leggen, en de V hals op gevoel aanpassen. Let hierbij op je je dan niet dieper in het decolleté uitkomt, anders is het wellicht een iets verhullendere jurk geworden dan de bedoeling was! 😉 De V-hals wordt dan ietwat stomper dus.

      Mocht je deze extra ruimte alleen zoeken in de bovenwijdte, dan kun je het patroon op de taille doorknippen en alleen het bovenste deel, het voorpand boven,gedraaid op de stof leggen. Je krijgt dan dus een naad in de taille, maar we extra stof bij de boezem.

      Het makkelijkst is het eerste optie, omdat de tweede wat meer kennis vergt van patronen tekenen.

      Succes met het project en ik hoop dat het een mooi “kleedje” wordt!

      Reply
  28. Berti Wolfs says:

    Als ik een halve cirkelrok wil maken van (effen kleur) travelstof (of ander strech stof), dan leg ik middenvoor en middenachter op de stofvouw.
    Toch vind ik vaak de rok niet zo mooi vallen aan de voor- en achterkant.
    Hoe los ik dit op?
    Of eigenlijk: hoe leg ik het patroon op de stof.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.