Dure stoffen

De ene stof is duurder dan de andere. Tricot is vaak rond een euro of 10 per meter, maar zoveel stoffen zoveel prijzen, en daar moet je je bewust van zijn.

Ik heb ooit eens een dure stof gekocht, waarvan ik een jurk wilde maken die er zo leuk uitzag op het plaatje. Eenmaal de hele jurk in elkaar gezet, 2 dagen werk, zag het er echt niet uit. De pasvorm pastte niet bij mijn figuur; 60 euro aan stof verknald aan een jurk die ik nooit aan ga doen.

Daarom een tip van mijn zijde: voordat je veel geld uit gaat geven aan een ontzettend mooie stof, maak het kledingstuk eerst uit (lelijke) goedkopere stof (voeringstof, of een reststukje). Dan kun je foutjes maken en de pasvorm uitproberen zonder veel risico. Later kun je dan die mooie stof alsnog kopen, en er zeker van zijn dat die het geld waard is.

2 Replies to “Dure stoffen”

 1. Ria lucke says:

  Hallo

  Ik heb gebreide stof kan ik dit gewoon knippen? Ik ben bang dat het hekemaal uit elkaar gaat vallen
  Alvast dank voor het antwoord

  Groeten Ria lucke

  Reply
  1. Miss Needle says:

   Hoi Ria,
   Als je het op de rol hebt gekocht dan kun je het zelf ook een beetje uitproberen aan de gekipte kanten. Meestal gaat het knippen niet anders dat voor andere stoffen. Maar mochten de geknipte kanten nu ook al erg snel rafelen dan kun je ook met een rijdraad je volledige delen van het patroon even grof omrijgen over de randen heen; dus de naald van voor naar achter steken telkens waarbij de draad over de rand gaat en dus de stofdraadjes een beetje op zijn plek houden. De halsboord kun je dan nog eens extra rijgen daar waar het stiksel zou moeten komen, zodat deze niet uitlubbert tijdens het verwerken. En natuurlijk een beetje voorzichtig mee omspringen wanneer je het gaat maken.
   Succes!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.