Blinde zoom

 

Een blinde zoom, van de buitenkant gezienBij een blinde zoom kun je (bijna) niet zien dat deze vastgezet is aan de buitenkant, maar ook niet aan de binnenkant; Het lijkt alsof de stof zit omgevouwen, maar nergens aan vast zit. Dit is natuurlijk erg mooi bij cocktailjurkjes en kleine mouwen.

Het is niet eens heel ingewikkeld een blinde zoom te maken, het kost alleen veel tijd aangezien het handwerk is. Voor degenen die snel klaar willen zijn met hun naaiwerkje dus een minder geschikt om voor een blinde zoom te kiezen.

Werk de rand van de stof eerst af met een zigzagsteekje of een lock-rand (kan alleen als je een lockmachine hebt). Vervolgens vouw je de rand om zet deze vast met een groffe rijgsteek (met de hand met rijgdraad). Hiermee zorg je dat de stof niet verschuift tijdens het zomen, en kun je de lengte van de rok bepalen vóórdat je alles vast hebt gezet.

blinde zoomDan vouw je de afgewerkte rand aan de binnenkant om. Met een grove zigzagsteek (met de hand) zet je dan de twee delen lichtjes aan elkaar. Telkens wanneer je naald door de “buitenkant” van je jurk/rok/werkje gaat neem je slechts enkele draden mee. Trek het niet te strak aan, want dan ga je putjes zien in de buitenkant van de stof.

One Reply to “Blinde zoom”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.