Biaisband zelf maken

Biaisband (ook wel Biasband) is een band die je langs de rand van je stof kan naaien, zodat er een nette rand ontstaat. Vaak is dit biaisband leuk om van een contrasterende kleur te nemen, zodat de randen van een kledingstuk een extra accentje krijgen.

Zelf kun je dit soort band ook maken van stof dat je in huis hebt. Het is wat bewerkelijk, maar kan net zijn wat je zoekt (en dat vind je vaak niet in de winkel, toch?).

Knip een stuk stof schuin van draad. Zorg dat de stof die je gebruikt gewassen en gedroogd is, want je wil niet dat je aangezette band krimpt in de was nadat ‘ie op je nieuwe rokje is gezet… Je neemt dit stuk schuin van draad (zeker bij niet-elastische stoffen) omdat je met dit band vaak een bochtje om moet of een andere moeilijke manoevre moet maken met het band. Daarom moet biaisband altijd een beetje rekbaar of meegevend zijn.

Knip er nu een reep van 5 cm breed vanaf, met zo’n groot mogelijke lengte. Hier ga je het band van maken.

Biasband dat je koopt in de winkel is in vieren gevouwen over de lengte. Dat gaan we hierbij dus ook doen. Het makkelijkste is om te beginnen met de gehele reep in het midden een vouw te geven. En strijk dit goed plat.

Vervolgens vouw je het band losjes open en pak je de knopspelden erbij. Deze ga je gebruiken om het band beetje voor beetje vast te zetten, zoals het moet worden, op de strijkplank. Vouw elk van de zijkanten van de reep stof dubbel, de vouw in. Je kan het je voorstellen als een v-vorm waarvan je de uiteinden van de v-vorm naar binnen vouwt.

Hierdoor krijg je een, vastgespeld, reepje van ongeveer 1 cm breed, waarbij de randen allemaal netjes een vouw zijn en niet een afgeknipte rand.

Nu is het een kwestie van netjes platstrijken om het band in bedwang te houden.

Het aanzetten van Biasisband kan ook op verschillende manieren; in 1 keer (zoals het niet hoort, maar wat wel kan), of eerst op de achterkant vastzetten (dicht op de rand van de stof), en daarna op de voorkant van je stof, zodat je aan de voorkant nog maar 1 nette naad ziet.

11 Reacties

 1. Natascha
  Natascha 16/03/2013 at 10:50 |

  Bij mij lukt dat wel zonder te strijken eigenlijk. Je stikt het langs de ene kant omgekeerd er aan, en dan voor de andere kant vouw je gewoon dubbel en daar op stikken. Ik deed het gisteren voor de eerste keer en het was vrij goed gelukt!

  Reply
 2. suus
  suus 14/08/2014 at 18:58 |

  Hoi ,
  Hoe naai je biasband op de rand van een wiegstof?
  Moet je dit ook in tweeën naaien is achter dan voor ?
  Hopelijk weet iemand het .
  Suus

  Reply
 3. Monique
  Monique 27/09/2014 at 12:49 |

  Hallo Miss Needle, Hoe moet je biaisband om een hoek naaien? Ik ben bezig placemats aan het maken en moet hoeken om. Ik kan de biaisband afknippen, en de volgende kant weer opnieuw naaien, maar dat is niet zo mooi. Ik wil graag mooie hoeken maken. Kun jij mij helpen? Alvast bedankt.

  Reply
 4. Astrid
  Astrid 29/04/2015 at 13:02 |

  Is het handig/nodig om (kant en klare in de winkel gekochte) nieuwe biaisband voor het naaien te wassen in verband met krimpen?

  Astrid

  Reply
 5. gemma
  gemma 17/11/2016 at 22:41 |

  Hallo,
  klopt het dat je geen naad aan de halslijn knipt als je biasband gebruikt?
  heb nl lang niet achter de naaimachine gezeten en weet het niet meer precies. Alvast bedankt!

  Reply
 6. Germa Verwaijen
  Germa Verwaijen 05/01/2018 at 16:58 |

  Ik ben met een tafeltent bezig ,maar hoe werk je dan het raam netjes af?

  Reply

Laat een bericht achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.