Biaisband zelf maken

Biaisband (ook wel Biasband) is een band die je langs de rand van je stof kan naaien, zodat er een nette rand ontstaat. Vaak is dit biaisband leuk om van een contrasterende kleur te nemen, zodat de randen van een kledingstuk een extra accentje krijgen.

Zelf kun je dit soort band ook maken van stof dat je in huis hebt. Het is wat bewerkelijk, maar kan net zijn wat je zoekt (en dat vind je vaak niet in de winkel, toch?).

Knip een stuk stof schuin van draad. Zorg dat de stof die je gebruikt gewassen en gedroogd is, want je wil niet dat je aangezette band krimpt in de was nadat ‘ie op je nieuwe rokje is gezet… Je neemt dit stuk schuin van draad (zeker bij niet-elastische stoffen) omdat je met dit band vaak een bochtje om moet of een andere moeilijke manoevre moet maken met het band. Daarom moet biaisband altijd een beetje rekbaar of meegevend zijn.

Knip er nu een reep van 5 cm breed vanaf, met zo’n groot mogelijke lengte. Hier ga je het band van maken.

Biasband dat je koopt in de winkel is in vieren gevouwen over de lengte. Dat gaan we hierbij dus ook doen. Het makkelijkste is om te beginnen met de gehele reep in het midden een vouw te geven. En strijk dit goed plat.

Vervolgens vouw je het band losjes open en pak je de knopspelden erbij. Deze ga je gebruiken om het band beetje voor beetje vast te zetten, zoals het moet worden, op de strijkplank. Vouw elk van de zijkanten van de reep stof dubbel, de vouw in. Je kan het je voorstellen als een v-vorm waarvan je de uiteinden van de v-vorm naar binnen vouwt.

Hierdoor krijg je een, vastgespeld, reepje van ongeveer 1 cm breed, waarbij de randen allemaal netjes een vouw zijn en niet een afgeknipte rand.

Nu is het een kwestie van netjes platstrijken om het band in bedwang te houden.

Het aanzetten van Biasisband kan ook op verschillende manieren; in 1 keer (zoals het niet hoort, maar wat wel kan), of eerst op de achterkant vastzetten (dicht op de rand van de stof), en daarna op de voorkant van je stof, zodat je aan de voorkant nog maar 1 nette naad ziet.

11 Replies to “Biaisband zelf maken”

 1. Natascha says:

  Bij mij lukt dat wel zonder te strijken eigenlijk. Je stikt het langs de ene kant omgekeerd er aan, en dan voor de andere kant vouw je gewoon dubbel en daar op stikken. Ik deed het gisteren voor de eerste keer en het was vrij goed gelukt!

  Reply
 2. suus says:

  Hoi ,
  Hoe naai je biasband op de rand van een wiegstof?
  Moet je dit ook in twee├źn naaien is achter dan voor ?
  Hopelijk weet iemand het .
  Suus

  Reply
  1. Miss Needle says:

   Hallo Suus. Als je zowel de binnen als de buitenkant gaat zien is het belangrijk dat de randjes netjes evenveel omgeslagen zijn, en je het liefst het in 1 keer door kan stikken. In zo’n geval rijg ik met een rijgdraad eerst het band in zijn geheel met de hand op de juiste plaats, en stik het daarna in 1 keer door. Het rijgdraad zorgt dan dat het band niet van de stof af gaat lopen.

   Reply
 3. Monique says:

  Hallo Miss Needle, Hoe moet je biaisband om een hoek naaien? Ik ben bezig placemats aan het maken en moet hoeken om. Ik kan de biaisband afknippen, en de volgende kant weer opnieuw naaien, maar dat is niet zo mooi. Ik wil graag mooie hoeken maken. Kun jij mij helpen? Alvast bedankt.

  Reply
  1. Miss Needle says:

   Hallo Monique,
   Wat ik zelf altijd mooi vind is als er een vouw vanuit de hoek schuin naar binnen te zien is. Dat doet je door het band tot en met het einde van de rand te stikken, en exact op het einde van de stofrand te stoppen. Dan haal je de naald eruit, knip je je draad door) en vouw je het losse stuk biaisband om het hoekje, langs de volgende rand van de stof, waarbij je een soort van driekhoekig flapje maakt. Druk dat flapje plat. Dan kun je vanaf je oude stiksel weer beginnen, het hoekje van het flapje vast zettend en verder de rand afstikken tot je bij de volgende hoek aankomt.

   Reply
 4. Astrid says:

  Is het handig/nodig om (kant en klare in de winkel gekochte) nieuwe biaisband voor het naaien te wassen in verband met krimpen?

  Astrid

  Reply
  1. Miss Needle says:

   Hallo Astrid,
   Ik heb dat nog nooit gewassen voordat ik het verwerkte op een kledingstuk. Wel zou het kunnen krimpen als je het kledingstuk heter dan 40 graden wast. Nu doe ik dat nooit met zelfgemaakt kleding, maar dat kan bij jou anders zijn.
   Succes!

   Reply
 5. gemma says:

  Hallo,
  klopt het dat je geen naad aan de halslijn knipt als je biasband gebruikt?
  heb nl lang niet achter de naaimachine gezeten en weet het niet meer precies. Alvast bedankt!

  Reply
  1. Miss Needle says:

   Hi Gemma,
   Dat is helemaal juist! Je hoeft inderdaad geen extra naad aan te knippen als je er biasband aan naait. Afhankelijk van het model werk ik het liefst eerst de halsrand af met het band, voordat ik de schouders aan elkaar naai, dat kun je zorgen voor scherpe hoekjes. Maar heb laatst ook een (a-symetrische) jurk gemaakt waarbij het juist het mooiste was om het band pas erop te zetten nadat de schouders aan elkaar zaten. Aan jou(w inzicht) de keus.
   Groetjes!

   Reply
 6. Germa Verwaijen says:

  Ik ben met een tafeltent bezig ,maar hoe werk je dan het raam netjes af?

  Reply
  1. Miss Needle says:

   Hoi Germa
   Omdat je deze vraag op een pagina over biais-band hebt gezet, neem ik aan dat je dat met band wil doen? Ik heb inderdaad niet echt een uitleg hoe je het beste biasband vastnaait. Misschien een goed idee om binnenkort daar eens een pagina aan te wijden!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.