Zakje voor je masker

Met het maken van een masker alleen, ben je er nog niet. Je hebt een zakje nodig om een schone in mee te nemen voor de heenreis, en een om de vieze in te doen voor de terugreis. Het makkelijkste is dus per masker 1 zakje, en natuurlijk een wasbaar zakje (en niet steeds plastic zakjes weg gooien).

Gebruik voor dit soort zakjes iets wat zo goed als mogelijk dicht kan. Hiervoor zijn bijvoorbeeld ritsen of vouw-sluitingen (waarbij je de bovenrand een keer of twee omvouwt) bijvoorbeeld geschikt.

Een mondkapje is niet plat meer als je het gedragen hebt, immers heb je als het goed is de neusbrug op vorm gemaakt. Daarom is het handig een niet-plat zakje te maken voor je masker.

Een voorbeeld hiervan is dit leuke piramidezakje;
Neem hiervoor voor de binnenkant een PUL stof, die zijn wasbaar maar hebben wel een polyurethaan laagje, waardoor ze waterdicht zijn (en dus ook virus-dicht). De buitenkant maak je dan van dezelfde stof als je masker, dan weet je meteen welk zakje bij welk masker hoort.

Mocht je niet meerdere ritsen in huis hebben, dan kun je ook een simpel rechthoekig zakje maken, met een touwtje door een tunneltje bovenin, wat je eerst een keer omslaat voordat je het dichtknoopt. Wederom, het gaat er om dat het masker met eventueel virus zo goed mogelijk verpakt zit voordat het de was in gaat.

Samen doe je het masker en het zakje (even uit elkaar halen, en daarna je handen wassen) in de wasmachine na gebruik. Want ook het zakje moet je wassen waar je het gebruikte mondkapje in hebt gedaan, op 60 graden.