Maatvoering

Nodig: Meetlint, vriend/vriendin, notitieblaadje, maattabel (in modeblad)

In elk blad voor zelfmaakmode staan maten genoemd, maar wat is nu jouw maat? Zoals je wel weet is de maatvoering in elke winkel al anders, dat is ook zo per modeblad. Om zeker te weten dat je de juiste maat hebt, moet je al je eigen maten op laten meten door een vriend of vriendin. In het blad staat eigenlijk altijd een tabel welke cm-maten horen bij welke patroonmaat. Schrijf al je maten op een klein notitieblaadje, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft op te meten.

Zelf heb ik altijd het probleem dat mijn schouders en heupen breder zijn, dan de maat die bij mij taille hoort. Wat dan? Nou je kan twee dingen kiezen:

1. Je kiest 1 maat, ga altijd groter zitten, niet kleiner. Je moet dan wel accepteren dat het wellicht niet zo netjes aan je lijf aansluit als je wellicht zou willen. Dit is een prima oplossing als je wat wijdere kleding aan het maken bent. Heeft het model een duidelijke ceintuurband? Die is dan leidend in het kiezen van een maat. Ligt het accent rondom de heupen, zorg dat die dan leidend zijn in de maatvoering.

2. Je past je patroon aan op jouw maten. Dit is een redelijk complex iets om te doen, en echt af te raden als je nieuw bent in het maken van je eigen kleding. In essentie komt het erop neer dat je, met ruimtelijk inzicht, de lengte en/of breedte aanpast aan jouw lichaam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.