Elastisch smokwerk

Een stof kun je hele fijne, elastische, rimpeltjes geven met de techniek Smokken (Smocken) , rimpelen met elastiek. Dit kun je op verschillende manier doen, maar ik leg hieronder 1 manier uit die ik het fijnste vind werken hiervoor.

Nodig: Elastisch garen of dun elastiek.

In het patroon heb je smok-lijnen staan, hieroverheen moet de stof heel fijn gerimpeld worden tot een smokeffect. Knip het elastisch garen af op de lengte (+ marge) van de lijn op de stof en leg het op de lijn aan de achterkant van je stof (binnenkant van je jurk/shirt). Speld vast met een pHoe je in dunne stof kan smokken (smocken)aar veiligheidsspelden.

Stel een zigzag in op je naaimachine met bijkleurend naaigaren. Deze zigzag mag best grof zijn, dat maakt niet zoveel uit, en het werkt wel lekker snel ๐Ÿ™‚

Zigzag nu over het elastische garen, zonder het vast te zetten. In feite creeรซr je een tunneltje van zigzagsteekjes voor het garen om zich in te bewegen. Ga in 1 keer door van begin tot eind, het lijntje volgen. Doe dit over het gehele kledingstuk op de lijnen waar nodig. Volg verder de instructies van het patroon op.

Trek pas als laatste voorzichtig de elastieke draden aan. Je zult zien dat de stof heel fijn gerimpeld wordt. En als je de lijnen netjes genoeg hebt gevolgt ziet het er heel netjes uit.

Het is een precies werkje, en daarmee ook een goede oefening om heel netjes te leren naaien.

Andere manieren van smokken vragen je het elastiek op de onderspoel te draaien, waarna je deze als onderdraad mee-naait. Dit is mij nog nooit met succes gelukt. Jou wel?

19 Replies to “Elastisch smokwerk”

 1. Yvonne says:

  Elastiek op de onderspoel wordt niet strak genoeg en is niet netjes. Bedankt voor deze tip

  Reply
 2. Ilse says:

  Dank je wel voor deze tip ! Voor mij was het zelfs niet nodig om de elastiekdraad vast te zetten, ging snel & makkelijk op deze manier. Super !

  Reply
 3. Ester says:

  Hoi,

  Hele duidelijke uitleg! Ik heb alleen nog wel 1 vraagje. De draad die je op je spoeltje hebt( niet het onderspoeltje) is dat dan ook het elastiek of is dat het gewone garen?(katoen). Ik heb nu namelijk het elstiche garen erop maar dat is te dik om door de naald te krijgen. Ik kan die in het onder en boven spoeltje gewoon de normale garen doen en ik hoef alleen maar steeds een draad in de lengte op de stof neer te leggen en daaroverheen te zigzaggen? Klopt dat?

  Heel erg bedankt alvast.

  Groetjes Ester

  Reply
  1. Miss Needle says:

   Hoi Ester,
   De methode die ik hier uitleg gebruikt geen elastisch garen in de naaimachine zelf, niet in de onder- en niet in de bovendraad. In plaats daarvan leg je het elastische garen in een rechte lijn op de stof en zigzag je er met normaal, niet elastisch, garen overheen. Zo maak je zeg maar een tunneltje van bredere zigzagjes over je elastische draad heen. Als je helemaal klaar bent, trek je hem dan in de rimpel.
   Groetjes en succes, het wordt vast mooi!

   Reply
 4. Sonnie says:

  Dit ga ik direct proberen! Zit al een hele dag te klooien met elastiek op onderspoel en ik krijg het maar niet strak…
  Hoe zet je de uiteindes vast?

  Reply
  1. Miss Needle says:

   Hoi Sonnie,
   Het uiteinde kun je met de hand even vastzetten op de stof.
   Rimpel de stof tot de gewenste lengte als je alle banen hebt gestikt, en verdeel de stof over deze lengte. Maak dan een knoopje aan de beide uiteindes, zodat ze niet uit kunnen rafelen, en doe een beetje gekleurd naaigaren in een naald. Zet dan het knoopje vast tegen de stof, en neem een draadje van de zigzag mee in het vastzetten, en knip de uiteindes af.
   Vaak kun je de uiteindes een beetje wegwerken tegen een zijnaad of de naadtoeslag van een zijnaad, zodat je er niks meer van ziet.
   Succes!

   Reply
 5. Ingrid says:

  Bedankt voor de tip, gaat super goed, goede uitleg, zal deze methode dikwijls gebruiken

  Ingrid

  Reply
 6. Granny says:

  Ik ben zooooo blij met deze tip. Al jaren naai ik, maar dit was een eye opener. Mijn 2 kleinkinderen van 6 en 8 zullen blij zijn dat er nu eindelijk iets gemaakt wordt van die heel dunne stof. Bedankt. Gaaf!!!!!!!

  Reply
  1. Miss Needle says:

   Dat vind ik heel erg leuk om te horen! *glundert*

   Reply
 7. Yvonjana says:

  Heb het wel gedaan met het elastiek op de spoel. Mijn machine is een Pfaff Ambition essential in het begin ging het niet zoals het beschreven staat in het boekje. Vervolgens heb ik eerst de bovenspanning strakker gezet en dan rimpelt
  het wel wat.
  Maar daarna heb ik de bovenspanning slapper gezet, van 4 naar 2 en dan
  rimpelt het fantastisch. Dan nog even een beetje stomen met mijn stoomijzer, daarna ziet het smockwerk er prachtig uit!

  Reply
 8. Inge says:

  Bij mijn eerste pogingen, ging het elastiek niet netjes onder mijn standaardvoetje door; het voetje duwde het elastiek op. Hoe heb je dat opgelost?

  Reply
  1. Miss Needle says:

   Hoi Inge,
   Dat heb ik zelf eigenlijk nooit gehad, omdat ik de stof en het elastiek beiden strak hou (voor en achter) met beide handen. Ik zou je hier dus niet mee kunnen helpen vrees ik.

   *latere edit*
   Bij mijn nieuwe naaimachine kan ik de druk van het voetje instellen. Als je die dus minder strak zet dan zal hij ook het elastiek minder wegduwen.

   Reply
 9. Knutselfrutsel says:

  Hoi, ik weet niet of het probleem opgelost is maar er zijn naaimachine voetjes te koop met een tunneltje er in verwerkt om koort op te stikken, daar past ook elastiek onderdoor. ๐Ÿ˜‰

  Reply
  1. Miss Needle says:

   Hey, dat wist ik niet, ik zal er eens naar kijken!

   Reply
 10. Femke says:

  Goede uitleg nu snap ik wat ze bedoelen in het patroon blad. Bedankt hiervoor nu kan ik mijn harem broek afmaken ๐Ÿ™‚ gr femke

  Reply
 11. Claudia says:

  Hoi, Ik wil beginnen aan een midi jurk maar…. hoe bereken ik nu hoeveel stof ik nodig heb voor de bovenkant van de jurk. Is er een soort formule? Heupomtrek 2x? Of is dat teveel? Ik kan nergens iets vinden weet jij het? gr claudia

  Reply
  1. Miss Needle says:

   Hoi Claudia,

   Daar is niet 1 regel voor, omdat je zelf kan weten hoeveel rimpeltjes je wilt maken. Wat je het beste kan doen is een langwerpig stukje stof nemen, bijvoorbeeld van 30cm x 10cm, en een stukje proef-rimpelen over de lengte.

   Zo kun je de techniek oefenen, en tegelijkertijd kun je dan ook zelf even zien hoe gerimpeld jij het wilt hebben.

   Als je gerimpelde proefstukje dan 15×10 is, dan moet je dus 2x de breedte van het origineel pakken. Maar als je proefstukje 10×10 geworden is, dan moet je dus 3x de breedte pakken, enzovoorts.

   Gewoon een beetje uitproberen met een proefstukje, en kijken wat je zelf mooi vindt.

   Succes!

   Reply
 12. Marlies says:

  Hoi! Klinkt goed, maar als ik vijf rijtjes zo wil stikken om mijn middel en ik trek aan het eind aan de 5 elastieken, houd ik toch heel erg veel kleine stukken elastiek over? Lijkt me zo zonde!

  Groetjes Marlies

  Reply
  1. Miss Needle says:

   Hoi Marlies,
   Ja klopt. Je kan het elastiek aan elkaar laten, soort van grote zig zag, er van maken.
   Is wel wat meer werk om het dan te rimpelen, maar dan houd je minder over inderdaad.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.