Op zoek naar een patroon voor een mondkapje? Er zijn veel verschillende modellen bedacht. Welke het beste is, is niet zomaar te zeggen. Zo heb ik zelf een op maat gemaakt patroon voor een mondkapje voor mezelf, en heeft mijn zus dat vervolgens afgewezen omdat het niet goed zat. Als dat al bij twee zussen al zo is, dan kun je je voorstellen hoe groot de verschillen onderling zijn.
Er is niet 1 patroon wat het beste past, dat hangt af van je gezichtsbouw. Maak verschillende mondkapjes en kies zo de best passende voor jouw vorm gezicht.
Sommige patronen voor een mondkapje vragen wat meer ervaring met de naaimachine dan anderen. Het model met drie vouwen is het meest-gebruikte en ook het makkelijkste te maken.
Uit onderzoek blijkt dat de pasvorm de efficiëntie van een mondkapje bijzonder beïnvloed. Vrij vertaald zegt dit onderzoek: “Door een slechte aansluiting op het gezicht kan van een mondkapje met 95% filtercapaciteit deze teruglopen naar slechts 60%“. Het is dus bijzonder belangrijk om een pasvorm te vinden die nauw aansluit op je gezicht, zodat je gebruik maakt van de filtercapaciteit van het materiaal.
Conclusie, bekijk de verschillende mogelijkheden in deze pagina. Maak vervolgens wat proef-versies van stofjes die je hebt liggen. En pas ze aan om de pasvorm zo goed mogelijk te krijgen voor jouw gezicht. Vervolgens heb je dan een goed passend masker patroon, zodat je de filtercapaciteit het beste benut.
Mocht je er zelf nog een vorm kennen die niet hieronder staat, zet het hieronder in een comment, dan zet ik die erbij.
Mondkapje patroon: Drie vouwen
Allereerst een klassieker, want dit is hetzelfde idee als een chirurgisch mondkapje. Dat is niet omdat dit het beste patroon is, maar omdat dit het makkelijkst te maken is. Je maakt namelijk van 1 stuk (20cm x 40cm) of 2 stukken (20cm x 20cm) een rechthoekige mondkapje.
De naden zijn recht, de stukken stof zijn recht, en daarom is het uiterst efficiënt gebruik van materialen. Of het het beste afsluit is vooral afhankelijk van het gebruiken van een goede neusklem en dat je de strikjes zo strikt dat het overal netjes afsluit (of de lussen goed om de oren zitten).
Het kan dus zijn dat je ene strikje het beste bovenop je hoofd staat, en de andere ook. Of dat de strikjes elkaar moeten kruisen voor de beste aansluiting. Dat is geheel afhankelijk van je gezichtsvorm.
Mondkapje patroon: Snavel-vorm
Als tweede een patroon, op basis van een van de meestgebruikte 3M mondkapjes. Dit is een aangepast patroon voor stof. Door het gebruik van een beetje stevige stof, met biaisband aan de buitenkant, krijgt het mondkapje wat stevigheid en zit het niet tegen je lippen aan.
Mondkapje patroon: Snuit-vorm
Als derde, een model dat ik zelf het meeste gebruik. Er zijn verschillende patronen voor, maar deze vond ik op fabricpatch.net en vond fijn dat er veel verschillende maten van beschikbaar zijn. Zo heb ik een passende maat gevonden voor mezelf en voor mijn man, met hetzelfde soort patroon.
Lees ook goed de instructies voor het opmeten en er zijn dus verschillende versies voor brede en smalle gezichten. Een goed passend mondkapje, wat met gebruik van de juiste materialen nog wel een een goede benadering van een professioneel mondkapje zou kunnen zijn.
Download hier alle maten patroon
Rechte snuit-vorm
Een beetje hetzelfde idee als het mondkapje helemaal bovenaan de pagina, maar dan met rechtere vormen. Helaas niet met een neusbrug, dus met Hollandse neuzen gaan we hier niet zomaar een goede afsluiting mee krijgen. Wel is het idee van het patroon erg goed, als je kan patroontekenen, aan te passen aan je eigen afmetingen qua neus en kin.
Super compact
Maar zonder neusbrug, wel met filter-compartiment. Dit zou een ideaal mondkapje zijn om heel klein ergens in een tasje te bewaren voor de nood, bijvoorbeeld in een klein handtasje. Ideaal model om geseald in plastic tijdens een evenement uit te delen aan de bezoekers bijvoorbeeld.