Het maken van een v-hals is een vrij secuur werkje, maar als je er de tijd voor neemt, dan kun je het makkelijk jezelf eigen maken. Ik doe graag altijd eerst de hals (voor en achter), voordat ik de schouders aan elkaar zet.
Er zijn verschillende soorten v-halsen natuurlijk, ik leg er hier 1 uit. Het resultaat zal een hals zijn waarbij je geen biesje (randje stof) meer ziet als je er klaar mee bent, slechts een stiksel.
Leg de stof met de goede-/buitenkant naar boven op je tafel. Knip vervolgens een stukje stof uit die het beleg moet gaan vormen. In patronen staat vaak dat dit een V-vorm moet hebben, welke schuin op draad is geknipt. Ik kan je aanraden hier een vierkant stuk stof voor te nemen, dat vervormt namelijk minder. De reststof kun je er later altijd nog afknippen.
Dit vierkante/rechthoekige stuk stof leg je dan op je v-hals, met de goede kanten op elkaar. Zet dit vast met spelden, rijg het eventueel nog even lang de hals af, zodat de stof niet kan gaan schuiven. Zet in ieder geval 1 knopspeld midden onder de punt van je v-hals. Maak nu met de machine een rechte stiksteek langs de V-hals, helemaal tot aan de speld in het midden. Laat de naald in de stof, doe het voetje van de naaimachine omhoog, en draai de stof om de naald heen. Nu kun je het tweede stuk van je v-hals verder stikken tot aan de schoudernaad.
Knip voorzichtig de scherpe hoek van de v-hals tot aan het stiksel in en knip overtollig stof weg langs de naden.
Om het mooi plat te krijgen zet je dan langs de rand van de V-hals nog een tweede stiksel. Je kan kiezen:
1. niet aan de buitenkant zichtbaar
2. aan de buitenkant zichtbaar
In geval van 1. : Stik de randjes van de naad vast op het beleg, maar niet op de stof van de voorkant van je kledingstuk. Leg hiervoor de naad open, vouw de randjes plat op het beleg (dat wat binnenin komt te zitten) en stik het door langs de rand. Hierdoor zal het beleg netjes vlak naar achter vallen, maar geen naad zichtbaar zijn aan de buitenkant.
In geval van 2. : Vouw de stof met de goede kanten naar buiten (randje van de naden binnenin dus) en stik een sierstiksel langs de v-hals. Dit kun je in een onopvallende kleur doen, of juist in een contrasterende kleur voor een speels effect.
Strijk even netjes de V-hals plat met een niet te hete strijkbout, liefst met een natte theedoek ertussen zodat je de stof niet beschadigt.
Je hebt nu een scherpe v-hals in je voorpand, en kunt verder met de rest van je naaiwerk.
Goed uitgelegd! Heb je ook zoiets voor een rechthoekige rechte strakke halslijn? Ik ben een beginner en kom daar niet goed uit. Thanks
Hoi Lies,
Dat gaat eigenlijk ongeveer hetzelfde, je knipt de rechthoekige halslijn uit met wat extra ruimte voor de naad. Knip eenzelfde vorm uit een tweede stuk stof en leg de twee met de goede kanten op elkaar. Stik nu de rechthoek van de halslijn helemaal tot aan de schouders. Knip hier dan beide hoekjes in de halslijn ook netjes in tot aan het draad van de naad, net als bij een V-hals, en vouw open zodat de twee stukken stof met de achterkanten op elkaar liggen. Nu zie je een nette rechthoekige halslijn met, zoals dat heet, een beleg (dat is het tweede stuk stof). Omdat een rechthoek minder stof en stevigheid overlaat dan een V-hals, zou ik aanraden het voorpand van het shirt geheel dubbel te maken, of in ieder geval het bovendeel van het shirt. Dan valt je halslijn mooier en blijft deze beter in model.
Je uitleg heeft me al een eind op weg geholpen, maar dit stukje is mij niet helemaal duidelijk:
“zet langs de rand van de v-hals nog een stiksel (waarbij je de naadtoeslag op het stuk beleg – het stuk stof dat binnenin zal zitten – stikt) om het mooi plat te krijgen.”
Welke kant ligt hierbij boven? Kun je dit nog een beetje toelichten? Alvast dank.
Je hebt helemaal gelijk, dat had ik misschien iets beter uit kunnen leggen, ik heb de tekst wat aangepast, ik hoop dat dat helpt!
Op zich duidelijke uitleg. Ik zou graag willen weten hoe je dit doet, met een bestaande jurk, zonder dat je extra van dezelfde stof hebt. het is een katoenen jurk, met een hoge hals.
Hoi Michelle,
Het vermaken van een bestaande hals, van hoge hals naar lage hals, kan soms als gevolg hebben dat de stof een beetje anders gaat hangen en de jurk er dus ook wat anders uitziet. Zo zou het kunnen zijn dat het bovenstuk ineens wat “te groot” gaat lijken, doordat hij niet meer de steun van de schoudernaad heeft, die hij eerst wel had.
Maar, ik vermaak ze ook, dus het kan zeker wel!
Als je geen stuk van dezelfde stof hebt pak je vaak een voering-stof. die zijn wat dunner en in allerlei kleuren te krijgen. Het is niet zo storen als je daar een klein randje van zou zien. Koop dus een stukje niet-rekkende voering stof in een bijpassende kleur, en gebruik die als beleg-deel voor de hals. Als je de v-hals hebt gemaakt kun je er voor kiezen om de naad (dat smalle randje stof waarlangs je het genaaid) vast te naaien op de voering, vlak langs het andere stiksel (en niet door de buitenkant). Dan blijft de voering netter op zijn plek zitten. Het resultaat is dan dat je een stiksel aan de binnenkant van je hals hebt zitten, en dat ziet toch niemand. Mocht je een groot stuk voering hebben gebruikt, dan kun je er zelfs voor kiezen die tegen de schoudernaad aan vast te stikken.
Succes!
Ik ga mijn lievelingstop namaken en daar heb ik dus geen patroon van. Heb me dagenlang afgevraagd hoe ik de hals moest maken, verschillende boeken erop nageslagen maar ik kwam er maar niet uit. Als “laatste redmiddel” maar eens een Google-zoektocht gedaan en daarmee kwam ik uit op deze pagina. Waarom ben ik hier niet mee begonnen? Haha 🙂
Heel duidelijke uitleg, hiermee ga ik er zeker uit komen! Dankjewel dat je je ervaring en kennis deelt!
Hallo Eline,
Wat een lief compliment, dat vind ik leuk om te lezen!
Succes met het namaken van je top, ik doe dat zelf ook vaak. Als je eenmaal het patroon hebt, zul je het zeker vaker gaan gebruiken. Variëren in een ander stofje, een strikje of knoopjes toevoegen, of een zoom van een andere kleur, en je hebt weer een nieuw kledingstuk om trots op te zijn!.
Hoe moet ik een ronde hals veranderen in een v-hals van een bestaande jurk.
Hoi Thea,
Dat hangt echt helemaal af van hoe die hals nu is afgewerkt… Maar je zou er een beleg tegen aan kunnen maken zoals hierboven uitgelegd, en dan uiteindelijk de oude hals wegknippen.
Maar als er een bies over de hals zit, dan zul je de nieuwe halslijn bijvoorbeeld wat groter moeten maken, vanwege de breedte van de bies en het verlies van je naadtoeslag van het beleg.
Sorry dat ik niet hét gouden antwoord heb, maar zonder meer informatie is dit het beste wat ik kan vertellen.
Mevrouw,
Wanneer ik op Pinterrest ga vliegen de patronen maar door elkaar en achteraf weet je niets meer.
Hoe kan ik alles netjes opslaan, en hoe geraak ik aan uw e-mail adres.
Suzy
Beste Suzy,
Ik kan u niet helpen met problemen op Pinterest. Maar mocht u vragen hebben over items op deze site dan kunnen die altijd gesteld worden via een comment zoals deze.
Mocht u een ander verzoek hebben dan is er de optie te mailen met het info@ email adres.
Hoi Miss Needle,
Leuke site met fijne informatie!
Ik ben een top met korte aangeknipte mouwen van dun polyester aan het maken, wat lijkt op dunne katoen. Dit rekt niet.
Ik heb het patroon overgenomen van een jersey versie, de halslijn en mouwen heb ik vrij ruim gekozen, zodat het past. Met ronde halslijn.
Hoe kan ik de halsband het beste maken? Bij rekbare stoffen zeggen ze dat je bv 10% minder lengte moet nemen om lubberen te voorkomen.
Hoe zit dat bij niet-rekbare stof?
Kan ik het beste zelf schuin een strook stof knippen voor de halsbies en die erop naaien? Vanaf de achterkant vastnaaien en aan de voorkant doorstikken?
Ik ben benieuwd,
Groetjes Margreet
Hoi Margreet,
Je zou twee dingen kunnen doen.
Of je knipt een halsbies, en een beleg, beiden met naadtoeslagen helemaal op vorm. Voor de voorkant en voor de achterkant. Dan naai je die eerst op de schouders per paar, elk een voor- en een achterkant. Ddaarna leg je ze op elkaar met goede kanten tegen elkaar, en stik je de kortste ronde kant, de “holle” kant. Ben je rond, dan heb je een soort hoepel, waarvan 1 kant dicht zit en een kant open. Dan stik je 1 van deze open flappen tegen de goede kant van je top, wederom goede kanten op elkaar. En daarna stik je de losse flap aan de binnenkant daar weer tegenaan, waarbij je met de hand de zoom vouwt en over het stiksel, dat je aan de buitenkant ziet zitten, naait (“stitch in the ditch”).
Zoals je lees, best wat werk en ik vind het ook wat formeel ogen. Dit is wel wat de couture vaak doet om inderdaad lubberen te voorkomen.
De andere optie is inderdaad een strook knippen, 45 graden schuin op draad, zo lang als de omtrek van je hals in de top (plus wat extra ruimte voor naden en omdat je meer lengte nodig hebt wanneer je een randje in de zoom naait). Doordat je schuin knipt is er altijd wat rek, maar veel minder dan bij een jersey. Om nu te zorgen dat het niet gaat lubberen maar je er slechts een smal biesje van EN zet je die strak bij het erop naaien. Bijvoorbeeld een biesje van 1/2 of 3/4 cm. In het geval van 3/4 cm:
Knip je een strook van 2×3/4 + 2x 1cm naad = 3,5 cm dus, schuin op draad van de lengte die je denkt nodig te hebben (+ extra als je dat hebt, ook goed te gebruiken voor de mouwen afwerken). Deze strook zet je midden achter of vanaf een schoudernaad strak aan de de hals. Het eerste stukje sla je om, naar de kant waar je op naait. Als je dan een rondje bent geweest, valt het restje straks netjes in je bies weg.
Hoe je dit het liefst doet, eerst voor en dan achter doorstikken in het stiksel, of eerst achter en dan voor, moet je zelf weten. Je kan het zelfs allemaal in 1x erop stikken en de naad aan de binnenkant kort afknippen, afwerken met zigzag, en met een tweede stiksel eromheen vastzetten. Dat helpt wel om je boord naar boven te laten wijzen.
Alle soorten halzen hebben een wat andere soort uitstraling.
Ik hoop dat ik je niet teveel verward, maar vooral geholpen, heb!
Veel naaiplezier, en leuk om te lezen dat je iets tegendraads doet 🙂