De meeste simpele versie van een zoom, in om de stof gewoon om te slaan. Het liefst natuurlijk wel even de rand afwerken met een zigzagsteek, of gelockt (heb je wel een lockmachine voor nodig). Niet alle stoffen moeten een afgewerkte rand hebben, maar het maakt je naaiwerk wel een stuk netter en wasmachine-bestendiger.
Nadat je de rand hebt afgewerkt, vouw je deze op gelijke lengte om. Zet hem even vast met wat spelden, en rijg dit vast wanneer je een gladde stof hebt. Dit rijgen helpt ook als je hier nog niet zo ervaren in bent, om het wel netjes te krijgen. Na het rijgen kun je dan de zoom vastzetten met een rechte steek op de naaimachine. Zorg dat je een constante afstand van de zijrand blijft houden om een gelijke zoom te krijgen.
Een zoom mag best wat breedte hebben, kijk maar eens naar de kleding die je koopt in de winkel. Vaak hebben die zomen van 1 cm aan de onderkant van een shirt of broek. Je hoeft dus niet te dicht op de rand te naaien.
Hoe krijg ik een nette zoom bij bijvoorbeeld toelopende broekspijpen? Ik krijg dan altijd vouwen in de stof…
Hoi Christien,
Wanneer je zelf een broek naait dan kun je er voor zorgen dat de laatste 4 cm (bijvoorbeeld) niet taps toeloopt of wijder uitloopt, maar juist recht is. Dan krijg je ook een nette rechte zoom.
Mocht je echter een al bestaande broek korter willen maken dan kun je die vouwen voorkomen door bijvoorbeeld:
– De stof nat maken, dan omslaan, om het rekkend glad te krijgen en dan te strijken voordat je het vast naait
– Er een rolzoom inleggen, daarbij rol je de stof dunnetjes op en zet die vast met de hand. Zo gebruik je veel minder stof en heb je dus ook minder verloop in breedte
– Er een enkele zoom in leggen, dus de stof af-zigzaggen aan de onderkant en dan maar 1 keer omslaan.
Ik hoop dat je er iets aan hebt, Succes!
Ik maak een shirt uit Fashion trends en daar moet ik de hals en de zoom afwerken met een coversteek. Mijn vraag is wat is een coversteek?
Hallo Ria,
Een coversteek ziet er aan de buitenkant uit als die van een tweelingnaad, en aan de binnenkant zie je een soort drukke zig-zag steek. De meeste T-shirts ui de winkel hebben dit aan de onderzoom. Dit zit niet op normale naaimachines, maar op (cover)lockmachines. Mocht je niet een lockmachine hebben die die steek-optie heeft, kun je er voor kiezen om met een tweelingnaald te stikken, of twee keer een enkele steek te doen.
Veel succes!
De vragenstellers zijn vergeten je te bedanken, maar dat doe ik dan alsnog, want ik heb hier mijn antwoord gevonden. Bedankt!
Hihi 🙂 Graag gedaan!
Hi! Dank voor de duidelijke uitleg. Kan de rechte steek ook in stretchy stof? Of moet dan de driedubbele stretch rechte steek worden gebruikt? Die vind ik er minder net uitzien, vandaar mijn vraag!
Ik gebruik op zichtbare plekken ook niet graag die steek. Als je een lockmachine hebt dan kun je daarmee een platte locksteek (natuurlijk zonder mesje!) naaien. Die kan er best netjes uitzien en kunnen stretch mee geven, bijvoorbeeld onderaan een rok of aan de rand van een mouwtje (ook wel eens leuk in een opvallende kleur als een accent).
Wat je ook kan doen, bijvoorbeeld bij de hals van een shirt, is een hele flauwe zigzaksteek gebruiken, 0.5 gebruik ik dan. Die ziet er uit als een rechte steek in de stof, maar geeft nét een beetje mee. Er zit dan natuurlijk wel sneller een limiet aan de rekbaarheid.
Dank u wel ik zat hier ook altijd mee hoe ik dat moest doen.
groeten Ria lücke
Simpelste zoom zonder zoomvoetje te bestuderen en goeie tip wel eerst even te zigzaggen 😄