In een van de patronen die ik volgde stond dat voor het lijfje van een jurk de zijnaden baleinen (baleintjes) moesten krijgen, met een baleintunnel. Hiervoor ben ik naar de fourniturenzaak gegaan en heb plastic baleinen gehaald en baleintunnels die erbij horen. Dat laatste is eigenlijk een soort van stevig stoffen band waar je de plastic baleinen in kan schuiven. De tunnel naai je vast in je kledingstuk, en de plastic baleinen knip je op maat en schuif je erin.
Omdat ik geen goede beschrijving kon vinden online van hoe je baleinen met baleintunnel behoort vast te maken, schrijf ik deze maar naar aanleiding van mijn ervaring.
Ik heb mijn baleinen aangebracht in de zijnaden van het lijfje van een jurk waarbij de binnenste laag stof het lijfje zelf is, en de buitenste laag stof gerimpeld eroverheen gedrapeerd is. Hierdoor is dus veel stof ontstaan in de zijnaad, zoals je in deze foto wel kan zien. Ik had liever gehad dat ik de platte naad links op de foto had kunnen gebruiken, maar helaas, het moet de rechter naad zijn.
Als eerste leg je de baleintunnel netjes gecentreerd over je zijnaad heen, aan de binnenkant van het lijfje. Speld hem netjes vast en zorg dat ie kaarsrecht blijft liggen, links en rechts evenveel ruimte. In dit geval is een goed begin straks echt het halve werk en geeft het zeker een beter resultaat.
Vervolgens kun je het beste de tunnel even vast rijgen met de hand. In mijn geval waren de stoffen in de zijnaad samen zo dik dat de spelden het al bijna niet bij elkaar konden houden. Ik heb dan ook met veel kracht de rijgdraad door de stof heen moeten krijgen. Maar… het resultaat is dat zelfs bij mijn zijnaad de tunnel er netjes recht op zit.
Omdat ik twee lagen op het lijfje heb, heb ik de baleintunnel alleen vastgezet op de binnenste laag, zodat je straks geen naad aan de buitenkant gaat zien van waar de tunnel vastzit. Is dat in jou geval niet mogelijk, dan is het nog veel belangrijker om te zorgen dat de tunnel recht zit, want dan wordt het stiksel ook recht.
Nu kun je het beste even checken of je baleinen wel in de tunnel passen, met de rijgdraad erin. Als dat past, dan weet je dat je de rijgdraad kan aanhouden als afstand. Mocht de balein toch niet helemaal er doorheen willen gaan, zorg dan dat je met het stikken erg netjes op de kant stikt. Zodat de balein er straks in past.
En dan is het zover, je kan de tunnel vastnaaien op het lijfje. Neem er de tijd voor, zorg dat je niet slingert en dat je netjes strak langs de kant van de baleintunnel naait. Naai beide kanten en knip eventueel de overtollige stof uit de zijnaden netjes bij. Laat wel de baleintunnels een beetje uitsteken. Bij het afwerken van de randen van het lijfje kun je die dan netjes meenemen in de naad. Zit ie meteen goed dicht!
Dan nog een kleine tip. De puntjes van dit soort baleinen kunnen erg scherp zijn en het draagcomfort verstoren. Dat is simpelweg te voorkomen door de balein niet helemaal tot het einde van de tunnel te laten gaan, maar een centimeter korter. Daarnaast kun je de uiteindes een beetje afronden (zoals de linker balein hier op de foto), zodat er geen nare puntjes aan zitten die kunnen prikken
Succes!
Bedankt voor de beschrijving!
Erg handig!
Groetjes Tabitha
hallo,
Een vraag.
Ik vind nergens een mooie manier om coupe naden te maken zonder
die domme punten.
Een ideé?
Mvg ans
alvast bedankt
Hoi Ans,
Ja hoor! Ik herken je probleem met die domme punten. Helaas laten veel patronen een rechte lijn zien voor de coupenaden, waarmee je die inderdaad krijgt. Wat je moet doen is er een flauwe bocht van maken, immers heb je zelf ook geen rechte lijnen daar, toch? 😉 Naai deze flauwe bocht dan zo dat deze precies aansluit in de lengte daar waar hij zou moeten stoppen, en naai voor de zekerheid een stukje verder. Maak een klein knoopje aan het eind, en dan zou de coupenaad er een stuk beter uit moeten zien.
door van de stof af te stikken bij de punt.
groetjes, Yda